Πάγος στο κρασί.

Με την έλευση της Άνοιξης και της υπέροχης ηλιοφάνειας σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας, η διάθεση να δροσιστούμε αποτυπώνεται σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Η ψυχολογία μας προετοιμάζεται για να υποδεχθεί το καλοκαίρι κι έτσι αρχίζει ο οργανισμός μας και κυρίως η διάθεσή μας να εγκαταλείπει τις χειμερινές τους συνήθειες. Φοράμε πιο αέρινα ρούχα, χρησιμοποιούμε μαλακά σεντόνια στον ύπνο μας, τρώμε κυρίως σαλάτες και κρύα γεύματα, ακούμε δροσερές μουσικές και ζούμε αναζωογονητικούς έρωτες και βεβαίως -διότι περί αυτών ο λόγος- απολαμβάνουμε δροσερό κρασί. Τα στατιστικά μάλιστα σε ότι αφορά τις οινικές μας προτιμήσεις δείχνουν πως οι μεσόγειοι και εν προκειμένω οι Έλληνες καταναλωτές μετακινούνται χρωματικά προς το ροζέ και το λευκό εγκαταλείποντας συχνά το κόκκινο κρασί ή τουλάχιστον προσανατολίζονται στις πιο ανοιχτόχρωμες εκδοχές της κάθε κατηγορίας δηλώνοντας έτσι την προτίμησή τους σε πιο ανάλαφρες γευστικές εκφράσεις. Η μετακίνηση αυτή ταυτίζεται και με τη διάθεση για πιο χαμηλές θερμοκρασίες, κοινώς για πιο δροσερά -οριακά κρύα για κάποιους- κρασιά και κάπως έτσι δημιουργείται το ζήτημα της ψευδαίσθησης του πάγου στο κρασί. Διότι ο πάγος στο κρασί αποτελεί μια πραγματικότητα.

“Η διάθεση για πιο δροσερά -οριακά κρύα για κάποιους- κρασιά δημιουργεί το ζήτημα της ψευδαίσθησης του πάγου στο κρασί.”

Προτού όμως γίνουμε αφοριστικοί για το πως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ο πάγος στο κρασί, οφείλουμε να εξετάσουμε τι ωθεί τους καταναλωτές σε αυτήν την συνήθεια. Ο πάγος στο κρασί χρησιμοποιείται κυρίως για δύο λόγους: Γιατί ο κόσμος θέλει να απολαύσει το κρασί του πιο κρύο από όσο του έχει σερβιριστεί και γιατί πιστεύει πως αν δεν το κρυώσει-νερώσει, το κρασί τους ζαλίζει. Το κρασί είναι ένα αγαθό που αγαπά πολύ το πρωτόκολλό, γι αυτό και είναι εξαιρετικά γενναιόδωρο ως προς την εκφραστικότητά του σε όποιον τηρήσει τις προτεινόμενες παραμέτρους απόλαυσης όπως το κατάλληλο ποτήρι, τη σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος, την κατάλληλη συνδυαστική με το φαγητό κ.α.

πάγος στο κρασί

Ο πάγος στο κρασί εκτός από τη θερμοκρασία, αλλάζει και το προϊόν που καταναλώνουμε, αφού προσθέτει νερό. Ο αρωματικός και γευστικός χαρακτήρας του αλλάζει και φυσικά πέφτει σε ένταση. Αν κανείς είναι συμφιλιωμένος με αυτήν την ιδέα και επιλέγει να καταναλώσει νερωμένο κρασί τότε όλα είναι καλά.

Για όλους εσάς που βρήκατε κοινά στοιχεία με αυτά που σας περιγράψαμε πιο πάνω, έχουμε μερικές απλές συμβουλές για να μεγιστοποιήσετε την εμπειρία απόλαυσης σας.

Ο πάγος στο κρασί ταιριάζει σε συγκεκριμένα προϊόντα

Παράδοξο αλλά αληθινό. Δεν αγαπούν όλα τα κρασιά τον πάγο μάλιστα κάποια πάνε χαμένα αν τα υποβάλεις σε αυτή τη συνθήκη. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κρασιά τα οποία προτείνονται να καταναλωθούν με πάγο έχοντας μία διάθεση καλοκαιρινή και δημιουργούν την εντύπωση κοκτέιλ στα ποτήρια μας.

Αγαπημένες σαμπάνιες όπως η Veuve Clicquot rich και η Moet & Chandon ice που τις απολαμβάνουμε με πάγο και γαρνιτούρα εσπεριδοειδών ή για του πιο δεκτικούς να πειραματιστούν πολύχρωμες πιπεριές. Νοστιμότατη επιλογή αποτελεί και το Anselmi Moscato Rosa το οποίο προτείνεται με πάγο και φέτα πορτοκάλι.

πάγος στο κρασί

“Δεν αγαπούν όλα τα κρασιά τον πάγο και κάποια πάνε χαμένα αν τα υποβάλεις σε αυτή τη συνθήκη, αλλά υπάρχουν και κάποια που προτείνεται να καταναλωθούν με πάγο”

Επιλέξτε κρασιά με χαμηλό αλκοολικό τίτλο, αν νομίζετε πως το κρασί σας ζαλίζει

Μία από τις πιο διαδεδομένες τάσεις παγκοσμίως είναι τα χαμηλόβαθμα σε αλκοόλ κρασιά. Οι λόγοι ποικίλουν και αφορούν είτε σε θερμιδική πρόσληψη ή στην ροπή προς τα low -ακόμα και non- alcohol ποτά εν γένει. Μερικές επιλογές θα ήταν το Torres Natureo σε λευκό, ροζέ και κόκκινο χωρίς καθόλου αλκοόλ.

Η Αλσατία η Γερμανία και Αυστρία είναι χώρες οι οποίες έχουν μεγάλη γκάμα σε χαμηλόβαθμα κρασιά με εξαιρετικά value for money επιλογή το Markus Molitor Hausklosteberg Riesling με 11,5%. Από το Νέο Κόσμο θα ξεχώριζε το Spy Valley Sauvignon Blanc με 12% και στην Ελλάδα θα επιμέναμε κλασικά με μία Μαντινεία Νασιάκου με ομοίως 12% ή ένα ανατρεπτικό Ροδίτη Νature του Τετράμυθου. Κρατήστε τα δροσερά στην κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος και απολαύστε τα με μέτρο και καλή παρέα.

 

Πειραματιστείτε με τη θερμοκρασία…

…και χρησιμοποιήστε αξεσουάρ που θα κρατήσουν το κρασί σας στη θερμοκρασία που απολαμβάνετε καλύτερα! Τις ημέρες που νιώθετε πως έχει πιο πολλή ζέστη από αυτήν που μπορεί να αντέξει το κρασί και ο ουρανίσκος σας, φερθείτε έξυπνα. Κρυώστε ή δροσίστε λίγο περισσότερο το κρασί σας (όχι υπερβολικά, διότι έτσι θα μπλοκάρει ο αρωματικός χαρακτήρας του κρασιού), σερβίρετε λίγο στο ποτήρι σας και κρατήστε σε μία σαμπανιέρα με μπόλικο πάγο και λίγο νερό τη φιάλη του κρασιού. Για οικιακή χρήση θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αξεσουάρ όπως πέτρες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούν στα αποστάγματα καθώς και πλαστικά ή γυάλινα σκεύη ψύξης.

“Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι να απολαύσετε το κρασί σας αλλά να του φερθείτε και με σεβασμό”

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι να απολαύσετε το κρασί σας αλλά να του φερθείτε και με σεβασμό. Συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες στα μαγαζιά που επισκέπτεστε ή απευθυνθείτε σε ενημερωμένες κάβες για να σας δώσουν τη λύση που ψάχνετε για το σπίτι. Μπορεί τελικά το κρασί να μην είναι για σας, ή να μην έχετε βρει το κατάλληλο στυλ κρασιού που θα ανταποκρίνεται στα γούστα σας ή ακόμα μπορεί να μην το έχετε γνωρίσει τόσο καλά ώστε να σας κλέψει την καρδιά μια για πάντα. Δεν οφείλουμε να ξέρουμε τα πάντα, οφείλουμε όμως να απολαμβάνουμε την κάθε μας στιγμή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *